Over - Boekenfoyer

Ga naar de inhoud

Over

Boekenfoyer, ten dienste van het boek en de lezer

Boekenfoyer is een wervend programma over boeken die de presentatoren graag hebben gelezen. Alle genres komen aan bod. Roland Bergeys en zijn echtgenote Leentje De Coninck presenteren het programma en filmen zelf. De opnamen gebeuren bij hen thuis.
"In maart 2021 vroeg de hoofdredacteur van de kwaliteitsmagazines 't Periodiekske en De Passant van uitgeverij  Mensen zijn Media me of ik iemand kende die boeken wilde recenseren. Ik ben daar zelf onmiddellijk en gretig op ingegaan, waarna Eclips televisie mijn idee eveneens leuk vond om een boekenprogramma samen te stellen voor tv.", vertelt Roland.
Roland Bergeys, Leentje De Coninck en Curt Coekaerts producen het programma. Die laatste monteert ook de episodes en de visuals bij The HeadQuarters VFX.

Curt Coekaerts, Dennis De Backer, The HeadQuarters VFX, Guy Didelez
Leentje De Coninck in de studio
Voor ieder wat wils in onze rubrieken
Boekenfoyer bevat een aantal vaste rubrieken en biedt op die manier eveneens plaats aan auteurs en dichters. Regelmatig komen ze zelf aan het woord en vertellen over hun laatste boek en/of hun manier van werken.

Het vrolijk intermezzo "Het Moment van Didelezen" is zo'n rubriek waarin jeugdauteur Guy Didelez telkens een van zijn "ongelofelijke maar waargebeurde verhalen" vertelt in zijn gekende vertelstijl.
De rubriek "Op het spoor" belicht dan weer de boeiendste thrillers van de Vlaamse misdaadauteurs (met dank aan de gelijknamige vereniging).
"Dichter bij het scherm" en "Auteur aan het woord" bieden ruimte voor dichters en schrijvers om hun werk te presenteren of te vertellen hoe hun werk tot stand kwam.
In "De Lezer" vernemen we de mening over en keuze van de kijker zelf.
Boekenfoyer rubrieken
Voorts plaatst Mensen zijn Media iedere maand één van de recensies op haar site in de rubriek Boekenfoyer en publiceert ze die in 't Periodiekske, dat in duizenden bussen van negen gemeenten terechtkomt. Af en toe verschijnt ook een publicatie in het zusterblad De Passant, dat nog eens in vier andere gemeenten wordt bedeeld.
"Met de magazines en het televisieprogramma menen we dat we ons volledig ten dienste stellen van het boek.", aldus Roland.

"We jubelen stil, wetend dat we mensen verblijden
door te berichten over anderen die schrijven of dichten."

- Roland Bergeys -
Roland Bergeys
Ongelofelijk maar waar: onze huisverteller

Elke maand brengt onze huisverteller in zijn rubriek ‘het moment van Didelezen’ een ongelofelijk maar waar gebeurd verhaal dat de lezer op het puntje van zijn stoel wil spijkeren. In zijn gedreven vertelstijl - met als het kan ook nog een kwinkslag tussendoor - brengt hij u verhalen over beunapen, biertsunami’s, spooklegers en andere onvoorstelbare gebeurtenissen. Keer op keer zal u wellicht denken: ‘Nee, dit kan écht niet waargebeurd zijn...’. Maar wees gerust: de waarheid is nog altijd sterker dan de wildste fantasie...
Hoewel hij zich in onze rubriek tot volwassenen richt, heeft Guy Didelez – die al sinds 1995 van zijn pen leeft – zich in de loop van de jaren tot een duivel-doet-al ontpopt die ook voor kinderen en voor de jeugd schrijft. Niet alleen boeken (95) maar ook toneel (meer dan 50 toneelstukken) en scenario’s voor radio en televisie. Zo werkte hij mee aan heel wat populaire programma’s: Het Koekoeksnest, Wat nu Weer, Made in Vlaanderen, Wittekerke, Sedes en Belli… In 2006 werd zijn t.v.-film: ‘Vleugels’ geproduceerd.
 
Als toneelauteur bewerkte hij heel wat van zijn boeken tot toneelstukken die vaak in scholen of bibliotheken opgevoerd worden en altijd gespeeld worden door dezelfde acteurs. Daarnaast schreef hij – vaak in samenwerking met Paul Coppens – heel wat blijspelen die gretig gespeeld worden in het amateurtheater. Zo werd het blijspel ‘Pak in Stap uit’ al meer dan 400 keer opgevoerd, terwijl ‘Het pest Actie Plan’, een toneelstuk voor de jeugd zelfs meer dan 600 opvoeringen telt.
 
In 1988 publiceerde hij ‘Raspoetin’, zijn eerste jeugdboek. Het behaalde meteen de prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal en is 33 jaar en 11 drukken later nog altijd in de handel verkrijgbaar. Didelez’ boeken werden in het Frans, het Italiaans, het Zweeds, het Noors, het Spaans, het Tsjechisch het Duits, het Fins, het Engels, het Thaïs en het Koreaans vertaald. Heel vaak worden ze ook herdrukt.
 
Kenmerkend voor de auteur is zijn diversiteit. Hij schrijft boeken in alle genres en is zelf ook verzot op ongelofelijke maar waargebeurde verhalen.  
 
In het zog van al die activiteiten geeft Didelez ook heel veel lezingen in scholen en bibliotheken. Daarin probeert hij kinderen en jongeren onverdroten aan te zetten tot het (Dide)lezen. Wie nog meer over de auteur wil weten, kan de nodige info terugvinden op zijn website: www.guydidelez.be.
The HeadQuarters: het technisch hoofdkwartier

Curt Coekaerts seint vanuit zijn studio in Beveren (Oost-Vlaanderen) handige opnametips door. Uit zijn toveren en spelen met beelden groeit de sfeervolle montage, samenstellers en vormgevers schudden elkaar royaal de hand.
Naast de montage van de episodes is Curt ook de ontwerper van de website.

The HeadQuarters is voornamelijk actief op het gebied van filmen, het monteren van film en video, het samenstellen van beeldcomposities en grafisch design.
Daarnaast kan je ook voor mediaduplicatie (zoals het digitaliseren van oude videobanden, inscannen van dia's en foto's) bij hen terecht. Ook het digitaliseren van audiocassettes en vinyl is mogelijk.
Ook voor het maken (en filmen) van boekentrailers kan je bij The HeadQuarters terecht.
Aan het woord in Boekenfoyer
Boekenfoyer heeft doorheen het programma als in de rubrieken "Auteur aan het woord", "Dichter bij het scherm" en "De Lezer" al heel wat schrijvens, dichters en lezers over de vloer gehad.
Hieronder een kort overzicht van alle gasten die het woord kregen.
Terug naar de inhoud